Mert a világot látni kell!

2009. augusztus 24., hétfő

Barcelona - ízek, sport és építészet


Spanyolország második legnagyobb városa, a tradíciókra hajazó Madriddal ellenben egy igazi modern metropolisz. Lakossága 1.510.000 fő, ám ha a külső, szinte hozzá épülő kerületeket is belevesszük, akkor ez a szám 4 millióig emelkedik. Egy valóságos lüktető energiabombához tudnám hasonlítani Barcelonát, ami sohasem alszik, ezért tartja zarándokhelyének a legtöbb fiatal. Itt aztán zajlik az élet, akiknek tömegiszonyuk van, azok kerüljék el ezt a csodálatos mediterrán várost! A lakói imádnak pezsegni, nem okoz meglepetést senkinek, ha egyszer csak gondolnak egyet az utcalakók és egy kisebb fesztivált rendeznek maguknak, ételt, italt mindenki belátása szerint visz, asztalokat-székeket pakolnak ki és kezdődhet a buli! Nincs még egy ilyen nyüzsgő város a földön!
Múlt
Barcelona a leggazdagabb Katalán város, nevét a híres hadvezérről kapta, Hamilcar Barca-ról. A kikötőváros már az ókorban is nagy szerepet játszott a Földközi-tenger kereskedelmében, és ezt a pozíciót mind a mai napig magáénak tudhatja. 1137-ben az Aragóniai Királyság része lett, majd a kasztíniai és aragóniai királyság egyesítése után (1479) Spanyolország részévé vált. Ez a terület az ország iparilag és gazdaságilag legfejlettebb területe. A nemzeti össztermék (GDP) 20 %-át itt termelik. Ebből kifolyólag bontakozott ki a katalánok lázadása, hogy ők termelik ki az állami vagyon nagy részét. A katalánok mára elérték, hogy önrendelkezési joguk legyen, de a teljesen önállóvá válástól még messze vannak. Ha valaki spanyolnak nevezi az itt élőket, azt szörnyű sértésnek veszik. Maga a katalán nyelv nem hasonlít még hangzásában sem a spanyolhoz, inkább hasonul a dél-franciaországi provanszálhoz.
Gaudi városa
Barcelona építészetéről is neves, főbb látványosságai modern építészektől származnak. A legelső művész, aki eszünkbe juthat, nem más, mint a „katalán modernizmus” megalapítója, Antoni Gaudi. Ennek a kissé furcsa figurának köszönheti a város azt a képet, amely egyedivé teszi, hiszen a legérdekesebb épületek fűződnek a nevéhez. Gaudi igazi elhivatottja volt az építészetnek, az építkezéseken lakott, teljesen átadva magát skicceinek, amiket gyakran akár kivitelezés közben változtatott meg a munkásai nagy örömére. Sajnos halálát furcsán lelte a mester, hiszen éppen az egyik építészeti remekművét vizsgálgatta, s hogy jobban lássa, egyre hátrébb lépkedett, ennek következményeképp egy villamosba ütközött, ami örök csendre ítélte a művészt. A legkülönlegesebb épület, melyet tervezett még máig sem készült el, szakértők szerint pont halálának százéves évfordulójára, 2026-ra várható, hogy felépül. Az épület neve Sagadra Familia azaz a Szent család temploma, természetesen az UNESCO kulturálisvilágörökségi lista része. Az érdekesség kedvéét megemlíteném, hogy amikor a művészt megkérdezték, a hosszú kivitelezésről, csak annyit szólt: „Az ügyfelem nem siet”. Talán azt mondhatjuk, ez Barcelona jelképe, az örökkévalóságot szimbolizálja. Az építész nevéhez fűződik még a szintén kulturális világörökség címet élvező Güell park, amelyet Gaudi eredetileg lakóparknak tervezett, ám senki sem szeretett volna itt lakni, így a művész és családja élt benne. Napjainkban ingyen látogatható az épület együttes, melynek a különleges atmoszféráját nem is lehet szavakban kifejezni, élőben kell megtekinteni! Gaudi további művei a belül is rendkívül egyéni Casa Batló, a Casa Vicens, a Pavellons de la Fianca Güell, a Coelgi de les Teresianes, a Casa Calvet, és a Torre Bellesguard.
Óvárosi látnivalók
Barcelona városközpontja a La Ramba, ami a Ronda De Sant Pere és a Parc de la Ciutadella által határolt területen fekszik. Délről a kikötő öleli át. Maga a La Ramba öt különálló utcából áll, mely voltaképpen egy háromsávos sugárutat tesz ki. Ezen a sugárúton találkozhatunk szenzációs élő szobrokkal, utcai árusokkal, pantomimszínészekkel és utcazenészekkel. Turistaként érdemes végigjárni ezt az utat, hiszen itt mindig történik valami bolondság, érdekesség. Ha délre vesszük az irányt, a kikötő felé, Kolombusz Kristóf, a híres felfedező szobrába ütközhetünk. A Spanyolok méltón büszkék a korszakalkotó honfitársukra, és ezzel a 60 méter magas szoborral állítottak neki tiszteletet. Nem messze a szobortól található a Hajózási Múzeum, amelyben több tengeri felszerelés van, mint amennyit bárki el tudna képzelni. Nem érdemes kihagyni!
A Barri Gotig csupán néhány percre található a La Ramba korzótól észak-nyugatra. A területet, ahogy a neve is utal rá, gótikus lakóházak és pompás paloták színesítik. Ez a rész egy labirintus, melyben számos bár és kávézó kapott helyet. Vigyázzunk, mert az utcák itt oly egyformák, hogy könnyedén eltévedhetünk! Ezen a részen találjuk a legkedvezőbb árú szálláshelyeket is, hiszen az itteni épületek a XIV. és XV. Századból valók. Érdekessége a territóriumnak, hogy az itt fekvő tágas, négyszögletes téren van a piac, ám ez a helyszíne hetente egyszer megrendezésre kerülő Sardana táncnak.
A kerületből felvonóval eljuthatunk a helyi „Gellért-hegyre” azaz a Montjuic-ra. A Monjuic nevezetessége az 1936-os, tervezett olimpiára épített, és az 1992-es olimpiára átépített stadion, a hozzá kapcsolódó sportlétesítmények, és az – azóta világhírűvé vált – kommunikációs torony. Szintén szemet gyönyörködtető az 1939-es világkiállításra emelt Pala Nacional, mely ma a Katalán Szépművészeti Múzeumnak ad otthont.
Sport
Nem kell sok embernek bemutatnom a Spanyol futballt, hiszen világrangú. Természetesen Barcelona is büszkélkedhet saját focicsapatával. A futballklubot 1899-ben alapította Joan Gamper svájci, angol és spanyol játékosokból. Mind a mai napig díszeleg a csapat mottója a stadionon, mely így hangzik: „Més que un club” azaz „Több mint Klub”. A spanyoloknak életük a foci, mondhatni a vérükben van, igazi szenvedéllyel játszanak. Hogy szemléltessem a sportklub sikerességét, meg kell említenem, hogy a 2007-08-as idényben a harmadik leggazdagabb sportklub címét tudhatta magáénak a Barcelona FC. Ha a csapat nyer egy meccset a lakók óriási ünnepet tartanak, teljesen feje tetejére áll a város mindenki örömtáncot jár. Ne lepődjünk meg, ha odajön hozzánk egy idegen felbőszült mosollyal és két csókot nyom az arcunkra, ez teljesen normális jelenség!
Gasztronómia
A katalán konyhaművészet sokszínűségéről híres és a vidék természetes alapanyagaira épült, igazi mediterrán ízek jellemzik. Főbb alapanyagaik: hal, hús, rizs, zöldségek, olívaolaj, gyümölcsök. Kedvelt ételkülönlegességként ajánlanám a Suquets de Pescado-t és a Zarzuela de Mariscos, melyek különleges fűszerekkel tarkított halételek. Étkezéshez selymes katalán borokat javasolok, melyek közül a legkedveltebb a pezsgőbor, azaz katalánul a Tava. Napjainkban a spanyol konyhaművészet virágkorát éli, még sohasem adtak ki annyi szakácskönyvet és útikalauzt, mint manapság és ebben természetesen a katalán főváros is kiveszi a részét. A legkellemesebb éttermeket a Gótikus negyedben találjuk, melyekben egy átlagos vacsora körülbelül 25 €-ba kerül. A Ramblas részén található éttermeket annyira nem tartom jónak, mert egyrészt drágát, másrészt pedig nagyon turista jellegűek, nincs meg az igazi tradicionális hangulatuk. Hétköznap a legtöbb étterem kínál háromfogásos ebédet, melyeknek ára 8-12 € között mozog. A katalánok étkezési kultúrája nagyban eltér a Magyarországon megszokottól, ők az ebédet 14-16 óra között a vacsorát pedig 22-23 óra között fogyasztják.
Torres Dies! Azaz jó étvágyat kívánok.


0 megjegyzés: