Mert a világot látni kell!

2009. augusztus 24., hétfő

Montenegró – a Földközi tenger érintetlen gyöngyszeme

Ha valakit megkérdezek, hogy hol van Montenegró, nem biztos, hogy be tudja határolni. Ez az ország a volt Jugoszlávia déli részén található, a Balkán félszigeten. Északról Horvátország és Bosznia-Hercegovina határolja, északkeletről Szerbia, keleten Koszovó, délen Albánia és az Adriai tenger.



Keskeny partja 293 kilométer hosszan nyúlik, közvetlen mögötte hegység emelkedik ki meredeken. A magas hegyek miatt régen a kommunikáció nehezebben működött a partvidékiek és a hegyen lakók között, ám a modern korban már ez nem jelent problémát. A geológusok számára Montenegró kötelező zarándokhely, hiszen olyan természeti kincseket rejt magában ez a csöpp kis ország, amik a világon páratlanok. Számos különleges flóra és fauna él itt megbújva a magad hegyek közötti eldugott völgyekben. Több természeti parkja is van, ebből a Durmitor nemzeti park felkerült az UNESCO világörökségi listájára is, méghozzá a legelsők között 1980-ban. A Durmitor hegy legmagasabb pontja 2522 méter magas, ezt a helyiek Bobotov Kuknak hívnak. A hegységrendszerben egyébként további hat 2000 méter feletti csúcs található. Az ország lakói is tisztában vannak természeti kincseikkel, ezért a parlamentben Montenegrót ökológiai országnak nevezték ki, ám ez egyenlőre csak célkitűzés még, a megvalósítása folyamatban van. 

Az ország természetében három szín él mesés harmóniában a pompás kék, a ragyogó zöld, és a kontrasztos szürke. Ebből kifolyólag 3 fő régióra tudnám tagolni az országot:
  1. A kék tengerpart: ez Montenegró fő turistaközpontja, a Budvai Riviéra sok pihenni vágyót vonz. Ezen a részen található Európa legdélebbi fjordja a Boka Kotorska-ban azaz a Kotori öbölben. A legnagyobb 13 kilométer hosszú homokos strand Velika plaza, kisgyermekkel utazóknak tökéletes választás.
  2. Az ország zöld közepe: a Zeta folyó-völgy övezi, mesés zöld fűvel szegélyezve, itt található a főváros, a bájos Podgorica.
  3. A szürke északi rész: hatalmas hegyek, tiszta folyók és óriási friss tavak övezik. Télen pompás síparadicsommá alakul át ez a régió, nyáron pedig, ha sportosak vagyunk, akkor megmártózhatunk a tavakban és a folyókban. Feltétlen vigyünk magunkkal nyáron is meleg ruhát, mert estére akár 5-10 fokra is lehűlhet a levegő

2006. május 21-én népszavazást tartottak az országban, hogy továbbra is Szerbia részét képezze-e Montenegró. Az állampolgárok több mint fele voksolt a függetlenségre, így 2006. június 3-án megkapta a független állam címet. Ezzel a Montenegrói Köztársaság a világ legfiatalabb államává vált. Ebből kifolyólag az ország idegenforgalmi fellendülése napjainkban is zajlik, hiszen az 1990-es évek elején lezáruló Jugoszláviai háború miatt, elmaradott területnek számít. Egyre több befektető lát fantáziát a fekete hegy országában, és folyamatosan épülnek az egymást túlszárnyaló luxusszállodák. Fejlettség szempontjából a 4 évvel ezelőtti Bulgáriához tudnám hasonlítani.

Hazánkból is egyre többen kíváncsiak erre a még kiforratlan, szinte érintetlen országra. Itt biztos nem találkozunk turisták hadával, önmagunkban élvezhetjük a természet adta kincseket és a történelmi értékek nyugalmát.
A montenegróiak nyelve hivatalosan a szerb, de az általuk használt nyelvben legalább 6000 szó teljesen eltér tőle. Így akár jogos is lehet külön montenegróinak titulálni ezt a szláv nyelvet. Érdekes, hogy az írás hűen tükrözi a kiejtést, így az idegen szavakat hallás után jegyzik le. Roppant mulatságos, hogy például Michael Douglas amerikai szinész nevét ők Majkl Dagles-ként írják le. 

A helyi városokban szabadidőnket nagyon sok rendezvényen eltölthetjük. A tengerparti városok a nyári hónapokban sok híres, kulturális és a művészeti személyt hívnak meg a rendezvényekre, hogy a közönség jól érezze magát. Multimédia, irodalmi, filmes, színházi, képzőművészeti, gyermek fesztiválok, zenei, pop és népzenei fesztiválok, rendezvények színes sokasága jellemzi Montenegrót. Megszűnnek a határok a művészek és a nézők között. Minden nagyobb városnak saját rendezvénye van, amely speciálisan arra a vidékre jellemző, maszkabál, strand buli, bokai éjszaka, halász ünnepségek stb.



Manapság két nagyszabású művészeti rendezvényt emelnék ki, az egyik a Párizsban élő Nikola-herceg által 2 évente szervezett sokoldalú  művészeti fesztivál, a másik pedig Becicben évente rendezett nemzetközi művésztábor, amiben magyar festők is részt szoktak venni.

Isten igencsak ajándékozó kedvében volt mikor Montenegrót teremtette” – szól a helyi mondás, amelyet minden turista megtapasztalhat, ha ellátogat ide. Ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a különleges természeti értékek irnát, szeretnek kirándulni vagy gondtalan pihenésre vágynak, illetve azoknak, akik valami különleges helyet keresnek.

0 megjegyzés: