Mert a világot látni kell!

2009. augusztus 24., hétfő

Szicília - Az igazi Dolce Vita szigete

Egy pohár kellemesen hűvös, telt ízű Marsala bort kortyolgatva merengek a ’Nap szigetének’ becézett Szicília csodáin. Kevesen tudják, hogy ez a bájos sziget több ezer éves múlttal rendelkezik, ebből adódóan számos kulturális látnivalóban gazdag. Bizánciak, rómaiak, görögök, arabok és normannok hagyták itt örökségüket a mai kor számára.

Olaszország gyöngyszeme, a Földközi-tenger legnagyobb szigete, melynek partjait három tenger habjai mossák, a Tirréné, a Jóné és persze a Földközié. Szicília a természeti csodák színpompás egyvelege, melyek közül a legkiemelkedőbb a máig aktív vulkán, az Etna, amely 3336 méter magasból szigorúan tekint le a szigetlakókra. Kedvező éghajlatának köszönhetően, sokan választják nyári uticéluknak, hiszen kora tavasztól késő őszig kiváló, nyaralásra alkalmas az időjárás. Egész évben pompázatos örökzöld növényekben gyönyörködhetünk a kaktuszoktól a citrom-, és narancsültetvényekig.

Halászfalutól a luxusszállodákig
Szicília fővárosában, Palermóban található a repülőtér, ahová több magyar utazási irodának is érkeznek charter gépei. Ezt a várost a Monte Pellegrio és Monreale hegyek ölelik közre, így biztosítva a nyugalmát. A főtéren található híres Dóm a XII. század óta a város éke, a világ legszebb székesegyházai között tartják számon. Kedvelt úticél Celfaú is a turisták körében, mely egy egyszerű halászfaluból nőtte ki magát. Óvárosa hangulatos, szűk kis utcákból áll, melyben éttermek, bárok széles sprektuma várja látogatóit. Tengerpartja inkább kavicsos, ám egyes helyeken homokkal töltötték fel. A vasút a szállodák és a tengerpart között halad, így nem kimondottan a nyugodt pihenésre vágyóknak ajánlom. A 18. századtól kezdődően Catania lett Szicília második legfontosabb városa, hiszen itt van a sziget kereskedelmi központja, Barokk és Neo-Klasszicista stílusú épületeivel felejthetetlen élményt nyújt. Az Etnától mindössze 30 Km választja el, így a tűzhányó utolsó jelentősebb, 1693-as kitörésének nyomait ma is megfigyelhetjük az épületeken. A legelegánsabb üdülőhely a szigeten, Taormina. Itt találhatóak a minden igényt kielégítő luxusszállodák, amelyeket a világ előkelőségei is szívesen látogatnak. Sétálóutcáján drága üzletek, pompás éttermek találhatóak. Legnevezetesebb pontja a máig épségben fennmaradt Görög Színház épülete.


Vitellit Bár, a zarándokhely
Legtöbbünknek a „maffia” szó jut eszébe, ha Szicíliára gondolunk. Taorminától félórányi autóútra található Savoca kisvárosa, amelyről csak bennfentesek tudhatják, hogy itt forgatták a Keresztapa című örök klasszikus film egyes jeleneteit. Amennyiben fel akarjuk idézni a „maffia” hangulatot kihagyhatatlan látnivaló a Vitellit Bár, hiszen itt vették fel a fiatal Corleone esküvőjét. A tulajdonos, Maria asszony rendkívül jó üzletet kötött, mikor ingyen ajánlotta fel a leendő kultuszfilm színhelyét, hiszen a Bár azóta a film rajongóinak kötelező zarándokhelye lett.

Egy magyar festő szemével
A sziget mediterrán hangulata számos művészt megihletet, köztük elismert festőnket, Csontváry Kosztka Tivadart is, aki 1921-ben így nyilatkozott az itt festett „A taorminai görög színház romjai” című műremekéről: „Meg kell jegyeznem, hogy a húsz négyzetméteres festmény, mikor a műterem ajtaját megnyitottam, a közönségre oly hatással volt, hogy tombolt meglepetésében: az utca tele volt il maestro ungherese trovato nostro theatro greco. Már itt nagyobb összeggel a festményt ott akarták tartani. Ezzel az eredménnyel búcsúztam el a hosszú vajúdás után Taorminától” A festmény jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában tündököl.

A tészta és a fűszer hazája
A bő kulturális látnivalók mellett, kulináris élvezeteknek is hódolhatunk a szigeten. A szicíliai konyha rendkívül egészséges, és mind a húsimádók, mind a vegetáriánusok számára is bőséges kínálata akad. Legjellemzőbb elemei az Oliva olaj, a tengeri halak, a tészták, a paradicsom és az oregánó. Kelet-szicíliai specialitás a Pesce Spadro, mely grillezett vagy tekercsben tálalt kardhal szeleteket takar, füstölve vagy Oliva olajjal vékonyan bekenve tálalják. Mediterrán vidék kapcsán nem meglepő, hogy zamatos szőlőben gazdag a sziget. Legnevesebb bora a már említett Marsala, amely egy édes, 15-20 % alkoholtartalmú, szobahőmérsékleten fogyasztandó ital.

Összességében úgy gondolom, hogy Szicília az desztináció, ahol az élet édes ízébe minden ide látogató turista belekóstolhat.

0 megjegyzés: