Mert a világot látni kell!

2009. augusztus 24., hétfő

Tunézia – Nem csak napfény és tengerpart



Tunézia Afrika észak-középső részén, Magyarországnál mintegy másfélszer nagyobb területen fekszik. Lakossága szinte teljesen arab, körülbelül 9 millió fő. A jó kereskedelmi lehetőségek, és  élhetősége miatt, a legsűrűbben lakottak a Földközi tengerhez közeli városok. Beljebb a száraz sivatagok uralkodnak, silány életkörülményeket teremtve. Az ország földrajzi adottságai miatt, a tengerparton furnak úthálózatai, a főbb városok között vasútvonalak segítik a közlekedést. A legjavasoltabb és legolcsóbb közlekedési eszköz a városon belül a taxi, illetve a városok között az iránytaxi. A főváros Tunisz a legnagyobb és legzsúfoltabb, ám idegenforgalmi szempontból nézve kevésbé jelentős, ezzel szemben rengeteg turistát vonz Monastir és a környező városok, mint például, Sousse vagy Hammamet. Kevesen tudják, hogy Tunézia francia gyarmat volt, ebből kifolyólag érezni a francia hatást ezeben a nyaraló városokban.


Ez az ország a prehistórikus korok óta a közel-keleti és mediterrán népek találkozási helye. Őslakói a berber törzsek (csak úgy, mint Marokkóban, lásd: előző cikk – a szerk.) kialakulásukról kevés adat maradt fent, de valószínűleg Kr. E. 3000 körül választották hazájuknak az észak afrikai részt. Tunézia igazi történelme a főníciai telepesekkel kezdődött, hiszen ez a népcsoport volt az, aki fejlett kereskedelmi birodalmat alapított ezen a területen. Időszámításunk előtti 520-tól Karthagó önálló nagyhatalommá nőtte ki magát, birtokában volt Szicília, Spanyolország és fekete Afrika. Így vált a legnagyobb riválisává a Római birodalomnak. Róma ezt nem hagyhatta, így hadat üzent Kartagónak. A legendák szerint földjét felégették és sóval hintették fel, hogy többé ne teremjen meg semmi, teljesen leigázták. Róma meggyengülésével párhuzamosan, Tunézia területét vandálok lepték el, később pedig a Bizánci birodalom részét képezte. 670 körül elérték észak Afrika középső részét az arab telepesek, akik ismét felvirágoztatták e vidéket. Erődöket, mecseteket, vízvezetékeket építettek. Tunisz fővárosi státuszát 1160-ban, a Háfszda uralkodóház sarjai jelölték ki. A statisztikailag kedvezőbb helyének köszönhetően, Mahdia helyett lett az ország központja. 1535-ben V. Károly, Spanyolország számára meghódítja Tuniszt, majd 1574-ben a Törökök szerzik meg.

A korábban említett francia befolyás 1881-ben kezdődött meg, amely a korábbi spanyol és török elnyomás után, ismét nyugtalanságot okozott az országban. Egészen 1955-ig tartották a franciák gyarmatuknak Tunéziát, ekkor ugyanis Habib Bourguiba, a tunéziai nacionalizmus megtestesítője visszatért és felszabadította az országát. Így kapta meg a Tunéziai Független Köztársaság címet. Bourguiba nevéhez fűződik Tunézia iparosítása, vasutakat, iskolákat, repülőtereket, gátakat, castornákat építtetett. 200. április 6-án örök nyugalomra szunnyadt, ez a nap az egész országban nemzeti gyásznap volt.

Manapság Tunézia legnagyobb népszerűségnek örvendő partszakaszai északon, a Földközi tenger partján hosszan elnyújtva fekszenek. Itt a helyi lakosok fő megélhetési forrrása a turizmusból és a földművelésből származik. A térség hangulatának meghatározó elemei az Atlasz hegység távoli óriásai, illetve a gyönyörű színpompás trópusi virágok illata. Az egyik legismertebb idegenforgalmi célpont Hammamet, amit régen a rómaiak a mulatságos „Puputt” névvel illettek, mai neve az arab fürdő (Hammam) szó többesszámú alakja. Itt a tél kellemesen langyos, a nyár forró, ám kánikulától mentes. A kedvező időjárási viszonyok miatt egyesek Tunézia virágoskertjének is becézik ezt a várost.


Karthágót könnyű megközelíteni, hiszen a T.G.M. elővárosi vasút csúcsidőben 10 percenként érkezik ide. A vonatról figyelve a tájat, a kiemelkedő Szent-Lajos Katedrális az első, amit meglátunk. Ezt az épületet napjainkban koncertteremként is használják, tökéletes akusztikája miatt. Ha Karthagóban járunk ne hagyjuk ki a Nemzeti Múzeumot, melynek udvarából mesés kilátás nyílik az egész városra. Innen felidézhetjük fantáziánk segítségével a pun háborúk emlékeit.

Délkeletre haladva a forró Sousse-ba botlunk, amely rendkívül népszerű  uticél a hazai turisták körében. A 149 ezer lakosú város Djerba mellett a második legfelkapottabb üdülőhely. Hosszan elnyúló, tágas homokos partjával, gyönyörű óvárosával és pezsgő éjszakai életével minden korosztály számára tartogat valami kellemeset.


Délre tartva a hosszú, száraz sivatagba érkezünk, ami kalandosabb kedvű utazók számára igazi paradicsom. Felfedezhetjük teveháton, vagy Jeep túra keretein belül, ha magunkon is meg szeretnénk tapasztalni az igazi Afrika atmoszféráját! Ha legdélebbre is elkalandozunk a sivatagban, akkor itt találjuk Matmata és Sidi Bouhel várost, melyek szerepeltek a Csillagok háborúja második részének jeleneteiben mint, az ifjú Skywalker otthona. George Lucas-nak hála számos turista veszi a fáradtságot, hogy átvágjon a sivatagon a filmbéli helyszínek felkeresésére.

Tunéziába rengeteg kereskedő jár, hiszen vízipipát, szőnyeget, bőrcikket, olívaolajat rendkívűl jutányos áron tudnak itt beszerezni. Természetesen a tunéziaikra is vonatkozik, mint minden más arab népre, hogy kötelező  alkudni. A főbb part menti településeken rengeteg vásárfiával találkozhat az ember az ugató ugráló gépmacskától kezdve a festett üvegig, határtalan, minden képzeletet felülmúló variációkkal találkozhatunk. 

Akik eddig úgy gondolták, hogy Tunézia csak a passzív pihenésről szól, remélem kedvet kaptak, hogy útrakeljenek és felfedezzék ezt a csodálatos országot, ahol nem csak relaxálni lehet!

0 megjegyzés: