Mert a világot látni kell!

2009. augusztus 25., kedd

Sötét múlt – színes jelen, Berlin a modern város

Berlin 3,4 millió lakosával Németország legnépesebb városa. Lakóinak száma nagyban megelőzi a szintén népes Münchent és Hamburgot, melyeknek lakosságát összevetve sem érik el a Német főváros népességét. Berlin szédítő csomópont, mind politikailag, kulturálisan és kereskedelmileg is.


Történelme
Magáról a pontos alapítási évről nem maradtak fenn adatok. Az első írásos emlékek az 1200-as évekből származnak, melyekben megemlítik, hogy a Spree folyó partjainál 2 halászfalu alakult, Berlin és Cölln (Colonia). 1307-ben egyesült a két település, amikor Berlinben felépült a két falu egységes városháza. A város nevének eredetéről két elmélet is szól, valószínűleg a Szláv eredetű „berl” szóból származik, melynek jelentése mocsár, láp. A másik elmélet szerint a flamandok nevezték el így ezt a települést.
1380-ban szörnyű tűzvész pusztított, melynek martaléka lett szinte az egész város, újra kellett építeni mindent. 1440-től a Hohenzollerek azaz a brandemburgi választófejedelmek székvárosa címet kapja meg.
1701-től elnyeri a Porosz főváros címet, az elkövetkező században megszállják az oroszok, majd az osztrák csapatok is, illetve 1807-ben Bonaparte Napóleon francia katonái. Az 1810-es évek és a Napóleoni háborúk után a város a fellendülés talajára lépett. A porosz királyság és a német hatalom fővárosa lett. Ebben az időben épült az „Altes” és „Neues” azaz a régi és az új múzeum, valamint III. Frigyes Vilmos létrehozta az egyetemet. 1838-ban építették ki az első vasúthálózatot, melynek első állomása a Potsdamer volt, ám ennek az állomásnak ma már csak elveszett emlékeit láthatjuk, hiszen 1946-ban bezárták. Napjainkban a vonatok itt a föld alatt állnak meg.
Berlin a birodalmi főváros címet 1870-ben szerezte meg, innen számítjuk Németország központjának. A második világháború ideje alatt a város teljesen elroncsolódott a mintegy 450.000 bombának köszönhetően, amit ledobtak rá.
Az 1945-ös megszállás után Berlin négy hatalom birtokában állt. Szovjetunióé lett a keleti oldal, Nagy-Britanniáé, az Egyesült Államoké és a Franciáké pedig a nyugati oldal egy-egy szegmense. A hidegháború alatt, azaz 1961-től a két oldalt szögesdróttal választották el egymástól, majd megépült a híres fal, amely családokat választott el egymástól. Ennek a falnak köszönhetően lett Berlin a legforróbb csomópontja, a legnagyobb ütközések színhelye a keleti és a nyugati blokk között. Több ezer ember veszítette itt életét, hiszen minden határ közül ez volt a legszigorúbban őrzött. Még az emigrálás kísérletét is halállal büntették.
A lebomlás napja 1989 November 9-én érkezett el, mely napon, a felsőbb vezetők engedélyt adtak a fal lebomlásának, így kapta vissza a szabadságát a város. Mára a falnak csak bizonyos részei léteznek, szigorú tisztelettel őrizve azok emlékét, akik életükkel feletek a fal létezéséért.

Látnivalók
Berlint többször érte pusztítás, mint a tűzvész a középkorban, vagy a második világháború bombatámadásai. Ennek hatására lett mára ennyire modern város. Folyamatosan változik, a legújabb technológiákat és a kortárs építészet legnagyobb műremekeit fedezhetjük fel ebben a városban. Ha egy gyalogtúra alkalmával a Potsdamer Platz-ra tévedünk, a jövő városában érezhetjük magunkat. Ez Berlin üzleti központja, már a múltszázad elején is a város legforgalmasabb tere volt és napjainkban sincs ez másképp. Közepén magasodik a Sony európai központi épülete, ami mint egy idegen űrhajó áll a téren. Ha betévedünk a belső tér olyan mintha egy űrhajó belsejében lennénk, ám az éttermek és a gondosan ápolt szökőkút körülötti kert arról árulkodik, hogy békés szándékkal érkeztek „látogatóink”. Érdekesség képen megjegyezném, hogy itt található Európa legmodernebb és legnagyobb IMAX mozija. Sok vita volt abból, hogy kellenek-e felhőkarcolók a városba, végül a befektetők győztek, de egyedül a Potsdamer Platzon hozhatták létre Berlin égig érő üzleti épületét.


Ám ez az épület sem vetekedhet a főváros méltán híres jelképével, a TV-toronnyal. Az Alexander Platzon található torony 368 méterével Európa legmagasabb épületének lett kikiáltva. Semmiképp sem szabad elmulasztani, hogy meglátogassuk a tetejét, ahonnan a város panorámáját akár egy körbeforgó étteremből is megcsodálhatjuk. A belépőjegy ára 10 €, amit megéri kiadni érte, hiszen feledhetetlen élmény.
Berlin és Németország híres jelképe a Brandenburgi kapu, amely gyakorlatilag a központban helyezkedik el, így könnyen megközelíthető. Mögötte húzódott végig a Berlini fal, ezért állítják azt, hogy ez volt Kelet és Nyugat kapuja, majd 1989-től, az újraegyesítés óta a szabadságot szimbolizálja. Öt nyílása hatalmas lyukként tátong a téren, a kapu tetején Niké, a görög győzelem istennő szobra áll, lovakat hajtva. Ennek a szobornak a története igen kalandos, hiszen hol Napóleon hurcolta el Párizsba, hol az orosz hadsereg bombázta le. Az eredeti 1793-as alkotásból már csak az egyik ló feje maradt fenn, amit Berlin egyik múzeumában tekinthetünk meg.
A kapu mögött északra található a Reichstag épülete, melyben ülésezik a Bundestag azaz a német alsó ház. A II. világháborúban lerombolt kupolát jelenleg egy üvegkupola szimbolizálja, mely látogatható turisták által is. Jelentős a szerepe ennek az épületnek egyrészt azért, mert ez a parlament másrészt pedig, mert az 1989-beli újraegyesítési ünnepséget is itt tartották.
Akik kedvelik az állatokat, azoknak kihagyhatatlan látnivaló Berlin állatkertje a „Tiergarten”. A budapestinél körülbelül háromszor nagyobb területen fekvő rezervátumban, az állatok kerítés nélkül élnek, trükkös megoldásokkal elkerítve az emberektől. Mosolyra húzza a szájat az a tény, hogy az egyetlen ketrec a játszótéren található, persze ez a gyermekeknek nem okoz sértődést. Legérdekesebb állata az akár „Zebrazsiráfnak” is hívható Okapi, mely faj ma már a kihalás szélén áll, kényes életfeltételei miatt.

Művészetek
A Múzeum Sziget önfeledt kikapcsolódást biztosít mindazoknak, akik nyitottak a művészetekre és szívesen elmélyednek a történelmi emlékekben. A Spree folyón kialakult szigeten találhatóak Berlin legnagyszerűbb múzeumai. Négy fontos objektum található itt az „Altes” azaz a Régi Múzeum, a „Neues” azaz az Új Múzeum, a Régi Nemzeti Galéria és a Pergamon Múzeum. Az utóbb említett múzeum legnagyobb kincse az Istár kapuhoz vezető fából készült folyosó, mely egészen az ókorra enged visszatekintést. Ezen kívül természetesen számtalan lenyűgöző műtárgyat őriznek a múzeumok, de sajnos nincs annyi hely, hogy az összest felsoroljam. A sziget valós jelképe a Berlini Dóm lenyűgöző épülete, melynek füves parkjában, amennyiben kellemes az időjárás, akár meg is pihenhetünk.
Berlin a kortárs művészetek városa, mondják sokan. Számos művész élt itt új inspiráció gyűjtés céljából. Megemlíteném itt David Bowie-t, angol énekest, kinek legszebb dalait hozta elő ez a város. Ezen kívül a Depeche Mode zenekarnak is otthont adott Berlin pár évig.
Legnagyobb kortárs művészeti múzeum a Hamburger Bahnhof, melynek neve egy vasúti pályaudvart takar, persze nem véletlenül. A 19. század közepén ez volt az első terminálja a vasúti közlekedésnek, majd a 20. század elejétől fogva Közlekedési Múzeum-ként üzemelt egészen 1996-ig, miután  Josef Paul Kleihues tervei alapján renoválták. Itt a híres pop-art művészek, mint például Andy Warhol és Keith Haring munkáit is megtekinthetünk.
A művészet ebben a városban nem csak a falakon belül élvezhető. Az egész város egy ponyva melynek arca napról napra változik. Itt elfogadottak a szabadművészetek is, így egészen igényes falfirkákba ütközhetünk, ha nyitott szemmel járunk. Maga a város egy egészen színes forgatag, ahol sosem lehet unatkozni és mindig látunk valami érdekeset és egészen lélegzetállítót!


Sport
Berlin legelterjedtebb közlekedési eszköze a bicikli. Jól kiépített kerékpárutakkal és ésszerű közlekedéssel találkozhatunk. Az öltönyös üzletembertől kezdve a gyermekét iskolába vivő háziasszonyig mindenki kerékpárt használ, a környezetvédők nagy örömére. Bérlése sem drága, és kerékpárral a főbb látnivalók egycsapásra bejárhatók. Érdemes kerékpárháton bejárni a várost.

A Német fővárost ajánlom mindenkinek, aki nyitott az új dolgokra, hiszen egészen elképesztő ez a metropolisz, ahol minden nemzetiségből él valaki, mégis teljes toleranciával elfogadja a másikat. Ma már akciós vonatjeggyel vagy fapados repülővel fillérekért eljuthatunk ebbe a nagyszerű színes forgatagba.

0 megjegyzés: