Mert a világot látni kell!

2009. október 20., kedd

Stockholm Szindróma

Hiba azt gondolni, hogy az északi skandináv főváros egy nyugodt, unalmas hely lenne. Stockholm, még ha nem is pörög annyira, mint a déli nagyvárosok bármelyike, annyira érdekes és gyönyörű, hogy ide mindenképp el kell látogatni egyszer.

A cölöpváros
A Svéd főváros a Mälaren-tó Balti tengerbe torkoló szakaszán fekszik és összesen 20 szigeten terül szét. Nevét először az 1250-es években említik a Három Korona vár alapító okiratában. Ez az objektum és egyben a svéd főváros azért jött létre, hogy a fosztogató kalózokat elűzzék Balti tenger öbléből, hiszen itt rendkívül értékes vas lelőhelyeket találtak. Mivel a város cölöpökre és szigetekre épült ezért ebből alakult ki neve is, hiszen ’stock’ jelentése cölöp a ’holm’ pedig szigetet jelent. Stockholm 1419 óta a Svéd királyság fővárosa, 1719-ben az Északi háborúban az oroszokkal vívott küzdelemben majdnem az egész megsemmisült, ám attól kezdve nem érte semmilyen katasztrófa, így ez a város tudhatja megáénak a legjobb állapotban megőrzött Óvárosi részt, melynek hivatalos neve Gamla Stan.

Dizájn és architektúra
A Svédek nyitottságukról is ismertek, hiszen abszolút szeretik az új dolgokat, ezért Stockholm a kortárs dizájnerek igazi otthona. Mind a divatban, mind a használati tárgyakban és az építészetben rengeteg friss inspirációt ad Svédország a világnak. Nem véletlen hogy a svéd bútoráruház annyira sikeres, a praktikus, könnyen összeszerelhető, jól kivitelezett termékek minden otthont moderné és ötletessé tesznek. Ha Stockholmba vesszük az irányt, érdemes Augusztus közepén ide utazni, mert ekkor rendezik meg a svéd divat hetet és az egész várost ellepik a divatszakma remekei, furábbnál furább figurákkal találkozhatunk, természetesen ekkor a legszínpompásabb a svéd főváros. A fiatal tervezők nagy támogatottságot kapnak mind az államtól, mind pedig a lakosságtól. Itt aztán olyan különleges dolgokat lehet beszerezni, mint a láva formájú gyertyatartó, térfigyelő kamerának álcázott madáretető vagy a Lego formát öltő könyvespolc.

Gamla Stan
Stockholm mind amellett, hogy egy modern város a tradíciókra is ad. Az óvárosi rész, azaz a már említett Gamla Stan, hála a békés 300 évnek, a legjobb állapotban fennmaradt óváros az egész világon. Gyakorlatilag Stockholm mértani közepén egy szigeten található. Itt a leggyönyörűbb épület a Királyi palota, amely annó Három Korona Vár néven volt ismert. Jelenleg a 1697-ben újjáépített verzióját csodálhatjuk meg. Turistaként nem ajánlatos kihagyni az őrségváltás ceremóniáját, mely megtekinthető minden délben. Legnagyobb tere a Stortorget, melyen a régi kereskedők házai állnak, kicsit a Prágai óvárosi teret idézheti fel bennünk a színes épületek kavalkádja miatt. Szintén az óvárosban lelhetjük fel a Nobel múzeumot. Stockholm ad otthont minden évben a Nobel díjkiosztó gálának, és ezekről találunk érdekességeket a múzeumban.

Djurgården-sziget 
Elkanyarodva az óvárostól a Djurgården-szigeten található a világ első szabadtéri skanzen múzeuma, ahol megismerkedhetünk a század előtti Svéd mezőgazdasággal, állattenyésztéssel és felpróbálhatjuk a tradicionális svéd népviseletet is. Érdemes erre a látnivalóra egy egész napot szánni, mert rengeteg program és érdekesség várja a látogatókat. Szintén ezen a szigeten tekinthető meg a híres Vasa Múzeum, mely egy óriási hajóról kapta nevét. A legendás hajót a 30 éves háború alatt építették 1626-28-ig, hogy a lengyel flotta előtt bemutassa erejét a Svéd királyság. A hajó főtervezője az építés során meghalt és terveit, mivel nem voltak papírra vetve örökre a sírba vitte magával. Ezek után a király szólt bele az építésbe, ám hozzá nem értése miatt, miután a gigászi hajót vízre bocsájtották, elsüllyedt még a kikötőben. A víz jó konzerváló adottságának köszönhetően, a hajó épségben vészelte át azt a 333 évet, mire olyan fejlett technika született, hogy ki tudják emelni. Jelenleg ez a csodálatos óriás ebben a múzeumban látogatható meg. Lélegzetelállító, hogy ennyire jó állapotban sikerült megtalálni ezt a középkori kincset, mindenképp látni kell élőben!

Árak és egyéb hasznos tanácsok
Stockholm elérhetőbb, mint ahogy gondolnánk, hiszen fapados járattal már akár 5000 Ft-ért is lehet retúrjegyet foglalni. Sajnos nem az olcsóságáról híres a Svéd főváros, ám szállást már ki lehet fogni körülbelül 7.000 Ft per éjszaka áron is reggelivel. Mindenképpen érdemes előre megvásárolni a „Stockholm a’la Card” kártyát, mely az összes tömegközlekedésre használható, és emellett számos kedvezményt foglal magába. Ingyenes belépésre jogosít a legtöbb múzeumba és nevezetességre. A legszuperebb módja a városlátogatásnak, ha hajóval utazunk a szigetek között és a hajójegy árát is megspórolhatjuk, ha kiváltjuk ezt a turistakártyát. Svédországban az élelmiszer árak igen magasak, így a költőpénzzel jócskán számoljunk. A legolcsóbb az utcán árult Hot-Dog, ami olyan 3-400 Ft körül mozog, ebédidőben számos étterem kínál akciós menüket, egy háromfogásos ebédet így 1.500 Ft-ból kihozhatunk. Alapvetőleg egy éttermi vacsora ára 2500 Ft-nál kezdődik. Az ital árak is igen magasak, ráadásul alkoholt csak az arra kijelölt boltokban (Systembolaget) kapható. Csak példa képpen, egy pohár sör ára 1000 Ft-tól kezdődik.

Stockholmban a legszebb, hogy nincs még egy olyan nagyváros, ahol fürödhetünk az őt körülvevő vízben. Itt olyan tisztasággal találkozhat az ember, amely csak az északi városokra jellemző. Ha a Skandináv kultúrára vagyunk kíváncsiak, a legjobb választás ide utazni, hiszen mondhatni ez Skandinávia fővárosa. A zöld parkok, a nyugodt emberek, a tiszta kék ég és a harapni való friss levegő ötvözete egy olyan élményt kínál, mely feltölti a testet és lelket egyaránt.

0 megjegyzés: